Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

noen

Norden!

23. mars 2019

Sigurður Ingi Jóhannsson
Sigurður Ingi Jóhannsson

Av Sigurður Ingi Jóhannsson, Islands minister for nordisk samarbeid. Publisert opprinnelig i Fréttablaðið 22. mars 2019. Uoffisiell oversettelse fra islandsk av Jan Brøgger med ministerens tillatelse.

Som nordisk samarbeidsminister under Islands presidentskap i Nordisk Ministerråd vet jeg svært godt hvordan nordisk samarbeid er av stor betydning for islendinger. Mer enn 30.000 islendinger bor i de andre nordiske landene, som sammen danner Islands største handelspartner. Vi flytter mer inn og ut av Norden enn til USA eller Storbritannia. Deltakelse i nordisk vitenskap og utdanningssamarbeid, innovasjon, kultur og kreative næringer er en livslinje for vårt folk og våre bedrifter. De nordiske landenes internasjonale samarbeide gir Island et politisk fotfeste som er uvurderlig i turbulente tider.

I morgen er Nordens Dag og det er fint å huske det. Jeg vil benytte anledningen til å gå litt lenger og spørre: Kan det være at vi tar nordisk samarbeid for gitt, som en selvfølgelighet? Hva synes våre ungdom om nordisk samarbeid? Er dansk på vei ut og kanskje også ungdommens interesse for å lære, arbeide og grunnlegge  selskaper i de andre nordiske landene som virkelig er som et andre hjemmemarked for Island? Er det trist å jobbe i Gøteborg når alle er på vei til Singapore? Vil fremtidens islendinger utdanne seg i Kina og Korea og ingen har tid til København eller Stockholm? Hvordan er status i 2050?

Fremtiden alene kjenner svarene. Det eneste vi kan være sikre på er at tidene vil forandre seg - og menneskene med. Og selv om Island helt sikkert vil fortsette å ha sterke forbindelser over alt, kan vi ikke glemme hvor vi er, hvor vi kommer fra og hvilken familie vi tilhører. De nordiske landene er en stor familie. Vi er ikke enige om alt, men vi står sammen når det røyner. Sammen er de nordiske landene et hjem for utdanning, vitenskap, næringsliv, kultur og alt annet som gjør oss til gode samfunn. Nordisk samarbeid er en drivkraft for forandring som er livsviktig i en verden på full fart forover. Vår styrke er en felles grunnleggende respekt for menneskerettigheter og demokrati, rettferdighet, velvære og velstand - for alle borgere.

Jeg har ukuelig tro på nordisk samarbeid. Under Islands presidentskap vil vi fortsette å utvikle og fremme nordisk samarbeid, ikke minst i samarbeid med ungdom. Norden, ja takk!Del denne siden med andre!

Share on Twitter

Logg inn